donderdag 27 september 2012

Albert Speer

Albert Speer groeide op in een streng en hecht gezin in Mannheim. Hij studeerde aan de universiteit van Karlsruhe en gaf uiteindelijk les aan de hogeschool van Berlijn.
In 1931 raakte Albert Speer erg onder de indruk van Adolf Hitler, tijdens een partijbijeenkomst van de NSDAP. Hitler werd in de economische slechte tijden de populistische spreker van het volk.
Door een strak georganiseerde programma van Goebbels, raakte Hitler aan de macht.

Bij diverse verbouwingen van de NSDAP kwam Adolf Hitler steeds vaker in contact met Albert Speer, waar hij steeds meer interesse voor wekte. Hitler slaagde in zijn jeugdige jaren niet voor de toelatingsexamen als kunstschilder aan de kunstacademie van Wenen en erkende uiteindelijk de kwaliteiten van Albert Speer.


In 1934 gaf Adolf Hitler als Rijkskanselier het eerste opdracht aan Albert Speer. Het werd het congresgebouw voor de NSDAP met een oppervlakte van 16,5 vierkante meter, welke een streng geregisseerd classicistische stijl bedroeg. Dit werd een zodanig succes, dat Adolf Hitler hem uitnodigde om een ontwerp te maken voor het nieuwe Berlijn. Dit Berlijn zou de nieuwe hoofdstad van de wereld moeten worden en werd zeer groot van opzet.

Welthauptstadt Berlin
Albert Speer gebruikte de achtergrond van Adolf Hitler en zijn grootheidswaanzin. Daarvoor nam hij de schetsen van Adolf Hitler zelf. De gebouwen die hij ooit schetste in de periode van voor zijn afwijzing aan de Academie en Wenen.
Ook deze schetsen waren veelal classicistisch en passen in het beeld om van Nazi Duitsland een nieuwe wereldmacht te maken. Hierin stond het klassieke Duitsland centraal, het Duitsland van het superieure Arische ras, waar perfectionisme een grote rol speelde. Dat zie je in de ontwerpen terug, waarin ritme en strakke detaillering mekaar vinden. Vierkante kolommen stonden voor de hiĆ«rarchie van het superieure.
Ook het stedenbouwkundig landschap wordt sterk bepaald door de hiĆ«rarchie. Zoals een regisseur een film regisseert, daalt men af van het Hauptbahnhof en kijkt men neer op het plan voor het volk.
Bij de grote triomfboog, gaat de helling weer iets omhoog. De triomfboog zuigt je door het landschap naar binnen, waardoor je nieuwsgierig wordt naar het pracht en praal wat daar achter schuilt. Twee grote lanen doorsnijden het landschap richting het nieuwe congreshal. De lanen worden geflankeerd door gebouwen, die ter ere aan de Nazipartij, de SS en andere gerelateerde partijen worden gebouwd. Aan de entree bij het plein van het volk worden de flanken door onder andere het kantoor van de Wehrmacht en de Nieuwe Kanselarij.

De schets van Hitler werd omdoopt tot het grootste gebouw van allen. De Volkshalle, zoals het genoemd werd, zou de voormalige Reichstag in niets doen belanden. De gigantische koepel was de grootste ter wereld en symboliseerde de wereld onder de voeten van het Arische ras (de Adelaar), zoals Adolf Hitler het nieuwe rijk zich voorstelde.

Dit project had een zodanige omvang, dat er speciaal arbeiders werden ingezonden. Deze arbeiders kwamen van de kampen, omdat de bezetting aan het front alle benodigde handen weg nam. De moderne slavernij werd hier geboren.


Opmerkelijk
Na de Tweede Wereld Oorlog werd dit project gigantisch verafschuwd. Zeker als blijkt dat Albert Speer naast zijn werk als architect, ook de minister van bevoorrading en bewapening bleek te zijn. Hij kent alle verantwoordelijkheid en betrokkenheid voor alle bevelen en doden gedurende de oorlog, ook onder zijn bouwprojecten.
De geallieerden probeerden om zo veel mogelijk herinneringen uit de Tweede Wereld Oorlog te vernietigen, zo ook de bouwwerken van Albert Speer. Adolf Hitler wilde na zijn nederlaag sowieso alles vernietigen, hij vond dat het volk  niet langer verdiende te leven.

Irak & Dubai
Herkenbaar in dit verhaal is de grootheidswaanzin en de dictatorschap, die ook de moderne samenleving kent. Gruwelijkheden die worden ontkent of weggedrukt.
Vergelijkbaar zijn de Golfoorlog in Irak en de groei van Emiraat Dubai. Wanneer de dictator Saddam Hoesein wordt ontkroond, worden alle herinneringen aan hem weggehaald.
Wij zien hem als een onderdrukking van zijn eigen volk, terwijl grote delen van dat volk een held in hem zagen. Daarnaast is Irak altijd een belangrijke speler in zijn regio geweest, door het kapitaal wat zij verdienen met olie. Met dat kapitaal investeerde zij in een grote macht.

Ook de Emiraat Dubai heeft veel olie. De prins Dubai wilde het kapitaal van Dubai beter investeren.
Hij investeerde dit in de toerisme en een groot zakencentrum, door een nieuwe wereldstad te bouwen.
Het moest een visitekaartje naar de wereld worden en alles moest groots. Minder vredelievend is, als je bedenkt dat er hiervoor een vorm van slavenhandel wordt gedreven. Mensen uit India worden verleid met een goed salaris en vervolgens wordt hun identiteit ingehouden. Hierdoor hebben zij geen rechten meer en worden zij in goedkope tentenkampen geplaatst. Vervolgens werken zij dag en nacht aan bouwprojecten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten