zondag 3 februari 2013

van Barbarij tot Universalisme

Afsluitende blog
-Kaj Paulus-

De voormalige koloniale steden ondergaan vanaf het begin van hun bestaan een identiteitscrisis.
Bij de stichting van de koloniën waren de verschillen tussen de culturen al groot, vanuit het Westerse oogpunt werd dit bestempeld met Barbarij. De koloniale steden waren ooit gesticht met de Westerse ideeën en om de inheemse bevolking te controleren vanuit de Westerse optiek, het Eurocentrisme. Dit ging een tijd goed, maar ook de inheemse bevolking verreikte zich en zette zich af tegen de overheersers. Om de spanningen te begrijpen, leerden de Westerse heersers de culturen kennen in de vorm van Transculturalisme. Men relativeerde dat de eigen waarde van deze culturen een grote rol speelde bij de inheemse bevolking en men gaf beetje bij beetje deze waarde terug. In de laatste jaren van het koloniale tijdperk ontstond er een vorm van Multicultarisme, doordat de Westerse en inheemse culturen steeds meer langs elkaar gingen leven.
Ook in de Westerse wereld ontstond er steeds meer een multiculturele samenleving bij de onafhankelijkheid van deze koloniën. De voormalige koloniën kregen kregen intern zelf een conflict tussen de verschillende inheemse stammen of werden een lange tijd overheerst door regimes. Zij onderdrukten de inheemse bevolking voor een lange tijd. De regimes maakten vaak misbruik van de Westerse overheidsorganen om de bevolking te onderdrukken. Het Westen had belang bij deze regimes of keerden hun rug hiervoor. De Westerse ideeën werden hierdoor onlosmakelijk verbonden met corruptie en geweld. Hierbij ontstonden spanningen over de hele wereld.
Uiteindelijk ontstond er verzet tegen deze onderdrukkingen en het individu kreeg steeds meer kans in de vorm van democratie. Hierop ontstond chaos, waarop de individu het recht zelf in handen nam.
Dit uitte in wildbouw en corruptie op verkavelingsaspecten. Orde wordt geschapen door een nieuw juridisch kader te creëren en de democratie daarin een plaats terug te geven. Het inspelen op individuele belangen, deze een rol te geven en duidelijkheid te schapen in de spelregels schept kansen voor deze democratie, het Particulturalisme.
De democratie geeft een vorm van zelfbewustzijn en geeft zicht op het gemeenschapsbelang.
Hierdoor ontstaat het Universalisme. (wat de voorbode van de Globalisatie is)
Uit alle teksten is opmerkelijk gebleken, dat architectuur vanaf het begin als boodschap aanwezig is...
van Barbarij tot het Universalisme.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten